Milieuzone voor scooters in Amsterdam in 2018?

Blog

Wie scooter rijdt heeft het de afgelopen weken behoorlijk voor z’n kiezen gehad. Het idee van een verplaatsing van het fietspad naar de rijbaan met helm ligt al op de loer en nu komt Amsterdam ook nog met plannen om scooters voor bouwjaar 2011 uit het centrum te weren middels een milieuzone. Het is de bedoeling dat mensen met een scooter die ouder is dan 2011 hun scooter inruilen voor een ‘schoon’ of elektrisch model. Echter, de datum van 2011 lijkt niet uiterst handig gekozen aangezien meerdere modellen van voor die datum uitgerust zijn met een vrij schone 4-takt motor. Amsterdam vind het belangrijk dat elk vervoermiddel bijdraagt aan een schonere leefomgeving en daar hoort volgens de wethouder de scooter ook bij. Toch raar als je de stad wel in mag met een Audi Q7 4.2 TDI, maar niet met je scooter uit 2010 met een 4-takt motor en een verbruik van 1 op 45! Scooterbelang haakte in op de kwestie op radio 1: radio1.nl

Wat wil Amsterdam precies?
Scooters / brommers / snorfietsen
1 januari 2018
Waarschijnlijk geldt dezelfde milieuzone als voor vrachtauto’s. Dat is het gebied binnen de Ring A10, behalve:
• In stadsdeel Noord
• Op deze bedrijventerreinen:
- RAI
- De Schinkel
- Cruquius
- Amstel
- Amstel Business Park

Of u compensatie kunt krijgen voor de aanschaf van een schonere scooter, brommer of snorfiets is nog niet bekend. Op de website van de RDW (brommer) kunt u nakijken hoe oud uw voertuig is. Onder de rubriek ‘Vervaldata en historie’ gaat het om ‘Datum eerste toelating’. Kijk bij de links op deze pagina.

Scooters, brommers en snorfietsen moeten gebouwd zijn na 01-01-2011. Dit geldt zowel voor 2-takt als 4-takt.

Wat zegt de BOVAG?
Tienduizenden Amsterdamse scooterbezitters dreigen gedupeerd te worden door de komst van een milieuzone. Wethouder Choho kondigde onlangs aan dat vanaf 2018 scooters van voor 2011 niet meer welkom zijn binnen de ring. Uit cijfers van de Rijksdienst voor het wegverkeer blijkt dat het om zo'n 40.000 scooters en brommers gaat. Branchevereniging BOVAG pleit daarom voor een veel soepelere milieuzone.

Voor de video met het complete verslag:
at5.nl