Error message

  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in taxonomy_menu_trails_init() (line 102 of /home/home2/s/scooterweb/public_html/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.module).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3190 of /home/home2/s/scooterweb/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 127 of /home/home2/s/scooterweb/public_html/sites/all/modules/ctools/ctools.module).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home/home2/s/scooterweb/public_html/includes/common.inc).

Ga je een scooter kopen? Lees de aankoop tips!

De 10 allerbelangrijkste zaken bij het kopen van een scooter:

1.     Welke motor kies je?

Elektrisch- of een benzinemotor? Bij de benzinemotor heb je keuze uit een 2-takt en een 4-takt. De 2-takt heeft jaren het rijk alleen gehad en om eerlijk te zijn, veel van de opmerkingen over scooters waar het gaat om overlast komen voort uit het 2-takt tijdperk. Meer geur uit de uitlaat en meer geluid. De 4-takt motor is stiller en zuiniger en schoner. Dus wanneer je kunt kiezen voor een 4-takt motor in het model van jouw keuze: kies 4-takt! 

De elektrische scooter werkt op een accu en heeft dus geen fossiele brandstof nodig (benzine). Belangrijk is te letten op welke accu er in de scooter zit. Een lithium-ion accu is tot 4 keer duurder dan een loodaccu. Het opladen van een accu duurt ongeveer 3 uur. Het is gewenst om de accu op te laden na elke rit in verband met de levensduur van de accu. De elektrische scooter is duurder in aanschaf maar goedkoper in gebruik en verbruik.

2.    Welk merk kies je?

Natuurlijk wordt de keuze door hen merk bepaald het beeld dat je van het merk heb gekregen. Maar in het algemeen kun je stellen dat het zeer persoonlijk is. De gerenommeerde merken als Aprilia, Piaggio, Yamaha, Kymco, Vespa, Peugeot, Sym, Honda, Peugeot, Tomos kent iedereen. Daarnaast zijn er ook de Aziatische merken, die hun producten goedkoper aanbieden, orienteer je goed. Wij zullen doorlopend aandacht besteden aan nieuws betreffende scootermodellen.

3.    Welk type kies je?

Je kan kiezen uit 3 typen: een snorscooter (25km per uur), een bromscooter (45 km per uur) en een motorscooter (meer dan 45 km per uur).

Snorscooter (25 km/p.u.)

·       Wettelijk toegestane maximum snelheid bedraagt 25 km per uur

·       Hiervoor is geen helmplicht

·       Verplicht (indien mogelijk) op het fietspad te rijden

·       In bezit van AM rijbewijs (AM is ook onderdeel van B rijbewijs)

·       WA verzekering is verplicht

·       Blauwe kentekenplaat is verplicht

Bromscooter (45 km/p.u.)

·       Wettelijk toegestane maximum snelheid bedraagt 45 km per uur

·       Hiervoor is wel helmplicht

·       Verplicht binnen de bebouwde kom op de rijbaan te rijden tenzij anders wordt aangegeven

·       In bezit van AM rijbewijs (AM is ook onderdeel van B rijbewijs)

·       WA verzekering is verplicht

·       Gele kentekenplaat is verplicht

Motorscooters

·       Wettelijk toegestane maximum snelheid  wordt bepaald door verkeersfregels/borden.

·       Hiervoor is helmplicht

·       Zelfde verkeersregels als auto tenzij anders aangegeven

·       In bezit van A rijbewijs

o   Categorie A1 is voor motorfietsen met een motorinhoud tot 125 cc en een motorvermogen van maximaal 11 kilowatt (kW). De minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.

o    Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35 kW. De minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar.

o    Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen. De minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar. Kandidaten moeten minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2. Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te behalen. De minimumleeftijd hiervoor is 24 jaar.

·       WA verzekering is verplicht

·       Voldoen aan wettelijk vastgelegde technische eisen

·       Gele motorkentekenplaat is verplicht

·       In bezit van WA verzekering

 

4.     Wat kost een scooter?

De prijzen lopen uiteen. Hoewel ook kwaliteitsbeleving persoonlijk is, gaat het gezegde 'alle waar naar zijn geld' ook bij scooters op. Een serieuze scooter begint bij circa € 1000 voor een 50cc en kan natuurlijk oplopen tot meer dan € 10.000 voor een motorscooter (Elektrische- en motorscooters zijn beduidend duurder). Natuurlijk is een en ander afhankelijk van merk, model en accessoires. Je kan de scooter het beste kopen bij de dealer of specialist in verband met garantie en service. Je kan dan jarenlang blijven genieten van je scooter.

 

Als je kiest voor een tweedehands scooter dan moet je met een aantal factoren rekening houden, zoals merk, bouwjaar, technische staat en de staat van onderhoud. Ook de kilometerstand bepaalt de aankoopprijs. Check de scooter goed op defecten, schade (door ongeval), opvoeren en of het model nog steeds in productie is.

5.     Hoeveel verbruikt een scooter?

Een gemiddelde 50cc scooter verbruikt 1 liter op 35-40  kilometer. De scooter is daarmee een heel efficiënt vervoersmiddel. Natuurijk kun je nog zuiniger rijden door de gashendel niet volledig open te draaien. De elektrische scooter heeft een minder eenduidig verbruik. Het is lastiger om het aantal Kwh per gereden kilometer uit te rekenen, dit ligt aan de motor en de gebruikte batterijen en het gebruik zelf

 

Over het algemeen geldt: pleeg regelmatig onderhoud waardoor de uitstoot binnen de norm blijft en het verbruik niet hoger wordt. Motorscooter kennen een gemiddeld verbruik van 1:25. Dit cijfer wordt negatief of positief beïnvloed door het rijden in de stad of op de snelweg.

6.    Doe een testrit

Een testrit is een belangrijk onderdeel van het aankoopproces van een scooter. Zowel bij een nieuwe als een tweedehands scooter. Tijdens deze rit kom je erachter hoe de scooter rijdt. Vind je de scooter niet prettig rijden dan kun je kijken naar een ander type of merk. Ook kun je in geval van een tweedehands scooter vaststellen of alles werkt en dat er geen bijzonder slijtage heeft plaats gevonden. Contoleer de remmen (voor en achterrem afzonderlijk). Luister naar bijgeluiden (rammels of ruis), kijk of de elektrische onderdelen werken, controleer de kilometerteller en probeer te achterhalen of er niet mee gerommeld is. Check of of het geen gestolen scooter is! Het beste is om de scooter, die je wilt gaan kopen, even ter keuring bij de dealer of specialist aan te bieden. Hij kan je dan (onafhankelijk) aankoopadvies geven.

7.     Welke accessoires wil je?

Je kan heel veel accessoires voor je scooter kopen maar deze zijn ter overweging waard:

·       Helm: Kies voor een goedgekeurde hel,m. De helm moet namelijk jouw beschermen. Kijk niet allen naar het uiterlijk, maar past de helm en kijk of deze goed aansluit. Koop een kwalitatieve helm en bespaar niet op de kosten.

·       Windscherm: de naam zegt het al, het windscherm houd je uit de wind en beschermt je tegen de regen. Dit is erg prettig in het Hollandse weer.

·       Alarm: Een alarm is met name in grote steden een must. Het beschermt je scooter tegen diefstel. De kosten zijn niet mis, maar het kan voor je gemoedsrust wel degelijk het geld waard zijn.

·       Koffer: Je helm of bagage kun je vervoeren in je top koffer( of in sommige gevallen onder het zadel). Let op dat de koffer wel goed gemonteerd is.

8.     Verzekeren is verplicht!

 

In de wet staat dat iedereen die op een scooter rijdt, deze WA moet verzekeren. Als je dus een scooter koopt moet je rekening houden dat je ook op de dag van aankoop de scooter een verzekering moet hebben. De minimale verzekering is een WA-verzekering. Dit betekent dat je verzekerd bent tegen de Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze verzekering vergoed de schade die je aan anderen hebt toegebracht. Je kan de verzekering uitbreiden met WA plus casco of een All Risk verzekering. Bij deze verkering wordt ook (bepaalde) schade aan je scooter vergoed! Belangrijk is om een aantal verzekeringen voor aankoop met elkaar te vergelijken. Er zitten verschillen in voorwaarden en kosten!!

9.    Is je scooter beschermt tegen diefstal

Als je een scooter hebt gekocht moet je deze goed beschermen. Het zou zonde zijn als je scooter meteen wordt gestolen. Daarom de volgende tips:

·       Sloten: bescherm je scooter met een of meerdere goede sloten. Zet de scooter op stuurslot, en sluit af met goedgekeurde ART-sloten (niveau 3, 4 en 5).

·       Alarm: activeer je alarm, dit schrikt dieven af

·       Zet je scooter vast aan straatmeubilair

·       Stal je scooter  binnen in een garagebox of schuur

·       Parkeer je scooter niet op stille plekken

·       Ais de scooter toch gestolen zet deze met foto en kernmerken of verschillend scooterfora en meld diefstal bij de politie.

10.  Hoe ga je de scooter betalen?

Heb je ervoor gespaard en kun je het bedrag ineens betalen dan is het eenvoudig. Maar heb je niet genoeg geld, dan kun je ervoor kiezen om het geld te lenen. 

Dit kan op verschillende manieren:

·       Scooterlease: De kosten van de scooterlease kun je in veel gevallen financieren met de vergoeding die u van uw werkgever krijgt voor het woon-werk verkeer. Bijkomend voordeel is dat u niet langer in een file hoeft te staan op weg naar uw werk, en daarnaast is het heerlijk om in de zomer op een scooter te rijden in plaats van in een benauwde auto. Ook mag u bij scooterlease gebruik maken van de scooter buiten uw werk om, en tevens geldt er geen fiscale bijtelling voor dit transportmiddel.

·       Persoonlijke lening:

Het is ook mogelijk om een scooter te kopen met financiering door middel van een persoonlijke lening. Bij dit soort leningen weet u vooraf hoe lang u moet betalen, het te lenen bedrag is bekend en de hoogte van de aflossing is bekend. Verdere kenmerken van een persoonlijke lening zijn:

·       U kunt bedragen lenen van €1500 tot wel €75000.

·       Het is een lening waar u een vaste rente voor betaalt.

·       Het bedrag wordt in een keer op uw rekening gestort, zodat u er gelijk over kunt beschikken.

·       De lening is normaliter inclusief overlijdensrisicodekking, waardoor nabestaanden bij overlijden niet met een restschuld blijven zitten.

·       De vaste looptijd bedraagt minimaal zes maanden.

 

Kijk ook voor je een lening afsluit ook op: http://www.nibud.nl/scholieren/lenen-schulden/valkuilen-van-lenen.html