Error message

  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in taxonomy_menu_trails_init() (line 102 of /home/home2/s/scooterweb/public_html/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.module).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home/home2/s/scooterweb/public_html/includes/common.inc).

Demontage brom- en snorfietsen voortaan via de brommerhandel

Nieuws
Datum: 
6 Jul 2016 - 10:30

Vanaf 1 juli 2016 kunnen snorfiets-, brommer- en scootereigenaren hun afgedankte vervoermiddel inleveren bij de bromfietswinkel. De bromfietshandel gaat snorfietsen, brommers en scooters inzamelen om ze vervolgens door een erkend demontagebedrijf te laten demonteren. Milieubewust en verantwoord demonteren van afgedankte brommers en scooters komt hierdoor een stap dichterbij. Op dit moment komen niet alle afgedankte exemplaren bij een demontagebedrijf terecht omdat in Nederland maar weinig demontagebedrijven zijn die snorfietsen, brommers en scooters kunnen demonteren.

Wet gewijzigd
Overheid en branche hebben afgesproken zoveel mogelijk brommers en scooters door erkende demontagebedrijven te laten demonteren. Daarom is de wet gewijzigd en kunnen vanaf 1 juli aanstaande ook voertuigbedrijven met een erkenning bedrijfsvoorraad van de RDW snorfietsen, brommers en scooters afgedankte exemplaren innemen en de oude eigenaar vrijwaren. De handel moet er dan wel voor zorgen dat een RDW-erkend demontagebedrijf de afgedankte bromfiets binnen vier weken demonteert. Dit kan voor aangesloten bedrijven via de ophaaldienst van stichting SRN (Scooter Recycling Nederland). Handelaren en demontagebedrijven kunnen ook zelf voor het transport zorgen. Met deze wijziging verwachten overheid en bedrijfsleven het hergebruik van onderdelen en het verantwoord verwerken van afgedankte snorfietsen, brommers en scooters te bevorderen.

Aantallen
Jaarlijks worden 25.000 snorfietsen, brommers en scooters afgedankt. In Nederland zijn circa 580 RDW-erkende demontagebedrijven. Van minstens 40 bedrijven is bekend dat zij afgedankte bromfietsen verwerken. Zo’n 1000 brommerhandelaren hebben een RDW-erkenning ‘bedrijfsvoorraad’.

RDW
De RDW, uitvoeringsorganisatie van de Nederlandse overheid, registreert gegevens van voertuigen, hun eigenaren/houders en de afgegeven documenten zoals kenteken- en rijbewijzen. Het verstrekken van informatie over deze zaken aan bijvoorbeeld politie, Belastingdienst en gemeenten behoort ook tot de taken. Daarnaast bewaakt de RDW de veiligheids- en milieuaspecten van het Nederlandse voertuigpark en schept hij voorwaarden ter voorkoming en bestrijding van fraude en criminaliteit. Vanuit deze achtergrond adviseert de RDW belanghebbenden, voert hij overleg in EG- en ECE-verband en speelt hij een centrale rol in de internationale informatie-uitwisseling. Alle werkzaamheden vinden plaats in het algemeen belang van de voertuigbezitters.

Bron: rdw.nl