Error message

  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in taxonomy_menu_trails_init() (line 102 of /home/home2/s/scooterweb/public_html/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.module).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home/home2/s/scooterweb/public_html/includes/common.inc).

Amsterdam mag snorfiets naar de rijweg verbannen

Nieuws
Datum: 
9 Nov 2016 - 10:30

Een doorbraak in een slepende kwestie: Amsterdam mag de snorfiets weren van het fietspad. Den Haag stemt in met deze uitzondering, in combinatie met een helmplicht.

Na jaren van overleg geeft verkeersminister Schultz van Haegen Amsterdam toestemming snorfietsers, mét een verplichte helm, te weren van fietspaden. Om de drukte op de smalle Amsterdamse fietspaden het hoofd te kunnen bieden, mag de stad van de minister zelf bepalen op welke plaatsen snorfietsen naar de rijweg worden gestuurd.

Dat schrijft de minister donderdag in een besluit waarin een wet verder kan worden uitgewerkt. De komende zes weken kunnen burgers, bedrijven en organisaties nog reageren op de maatregel. Snorfietsen hebben een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur; scooters, die harder mogen, moeten al op de rijbaan.

Verzet
Amsterdam probeert de snorfiets al jaren van het fietspad af te krijgen, maar stuitte steeds op verzet. Aanvankelijk was de minister onvermurwbaar over een nationale helmplicht, later bleek de Tweede Kamer bedenkingen te hebben bij het toekennen van een uitzonderingsregel voor specifieke gemeenten. Alle bezwaren zijn nu een gepasseerd station. De gemeente wil de snorfiets in het hele gebied binnen de Ring en ten zuiden van het IJ met een helm naar de rijweg hebben. De minister schrijft dat Amsterdam die bevoegdheid krijgt. Of de maatregel gaat gelden voor het hele door Amsterdam gewenste gebied is nog niet duidelijk, aangezien Schultz van Haegen ook schrijft dat de wegbeheerder van plaats tot plaats moet aangeven wat redenen zijn voor de verplaatsing. Daarbij spelen drukte en veiligheid een rol. De maatregel zomaar invoeren in het gehele gebied is daarom geen optie. Voorstanders van de verplaatsing vrezen daardoor voor versnippering. De gemeente is blij met de maatregel, zegt een woordvoerder van wethouder Pieter Litjens (Verkeer). "Dit is waar we naar streefden. We gaan nu bepalen op welke plaatsen precies de snorfiets van het fietspad af gaat."

Schrikreacties
Amsterdam is vooralsnog de enige stad die aan de minister heeft aangegeven de snorfietser naar de rijweg te willen verplaatsen. Zowel het aantal fietsers als het aantal snorfietsers dat van de vaak te krappe fietspaden gebruik moet maken groeit en belemmert de bereikbaarheid van de binnenstad.

Ook is er sprake van verkeersonveiligheid doordat er 'te weinig ruimte is voor inhalende snorfietsen'. Ook kunnen 'schrik­reacties' optreden als onvoldoende afstand kan worden gehouden. 'Verbreding van fietspaden of een andere afstelling van verkeerslichten kunnen de problemen niet oplossen.'

Helmplicht
Veel snorfietsrijders vrezen juist onveilige toestanden als zij zich tussen de veel sneller rijdende auto's moeten begeven. Om die reden is de verplaatsing gekoppeld aan een helmplicht.

Tegelijk blijkt uit elk onderzoek dat snorfietsers in overgrote meerderheid veel harder rijden dan de maximaal toegestane 25 kilometer per uur. Schultz schrijft dat er geen onderzoeken bekend zijn die 'duiden op negatieve effecten voor snorfietsers bij deze verplaatsing.'

Bron: parool.nl