Dit is een plaatsing van een berichtgeving van Gemeente Utrecht.
Op dit moment rijden snorfietsers nog overal op het fietspad. Het plan is dat snorfietsers (met een blauw kenteken) in de stad Utrecht op veel plekken niet meer op het fietspad rijden, maar op de rijbaan. Net als brommers (met een geel kenteken). Dit verbetert de doorstroming en de verkeersveiligheid op het fietspad en zorgt voor schonere lucht voor de fietsers.
Wanneer is het zover?
Naar verwachting gaat de maatregel vóór de zomer van 2019 in. Wanneer en op welke wegen precies is nog niet besloten. De gemeente Utrecht kijkt naar vrijliggende fietspaden die erg druk zijn en waar het voor snorfietsers veilig is om de rijbaan op te gaan. Dit gaat in overleg met de verkeerskundigen, verkeerspolitie en belangenorganisaties.
Hieronder staat het kaartje met de wegen waar de gemeente nu aan denkt, hier is nog geen besluit over genomen. Vervolgens neemt het Utrechtse college van burgemeester en wethouders een verkeersbesluit. Dit is naar verwachting eind 2018, waarna er 6 weken bezwaar kan worden gemaakt tegen het verkeersbesluit. Daarna gaat Utrecht alle snorfietsers informeren over wat er verandert.
Wat verandert er? Waar is dat?
Voor een aantal 50 km/uur-wegen met een vrijliggend fietspad geldt straks dat snorfietsers daar op de rijbaan rijden. Daar geldt dan een helmplicht, net als bij de brommer. Het gaat naar verwachting om de meeste vrijliggende fietspaden binnen de stedelijke verdeelring van Utrecht (zie het kaartje hierboven). Het definitieve kaartje met de wegen komt later op de website www.utrecht.nl/snorfietsvanhetfietspad. Tegen de tijd dat de maatregel ingaat, plaatst de gemeente borden, zodat de snorfietser goed weet waar hij van het fietspad af en de rijbaan op gaat. Er komen ook borden om andere weggebruikers te informeren.
Waarom van het fietspad?
Utrecht wil meer ruimte maken voor fietsers op het fietspad. Veel fietspaden zijn nu erg druk. Snorfietsen veroorzaken hinder voor fietsers door hun omvang en snelheid. Ook hebben fietsers overlast van de uitlaatgassen, met name als snorfietsen stilstaan bij het stoplicht. Utrecht wil dat meer mensen op een veilige en gezonde manier door de stad kunnen fietsen. Daarom staat in het coalitieakkoord het voornemen dat de snorfiets naar de rijbaan gaat zodra dit wettelijk mogelijk is.
Een ander vervoermiddel?
Liever niet met de snorfiets de rijbaan op? Misschien is het openbaar vervoer dan een goede optie. Of stap bijvoorbeeld over op de (elektronische) fiets. Ook is het mogelijk om de snorfiets om te laten bouwen naar een brommer.
Meer weten? Vragen?
Houd de website www.utrecht.nl/snorfietsvanhetfietspad in de gaten voor actuele informatie. Daar staat ook een link naar de raadsbrief van 7 november 2018. Vragen of opmerkingen over dit plan? Stuur een mailbericht naar snorfietsvanhetfietspad@utrecht.nl
Utrecht werkt plan uit voor snorfiets van het fietspad
Nieuws
Datum:
16 nov 2018 - 12:30