Afgelopen weekend hoorde ik een verhaal van een 16-jarige jongen die onlangs zijn brommerrijbewijs had gehaald. Dit was niet zonder slag of stoot gegaan. Hij wilde graag zijn rijbewijs halen omdat hij elke dag 10 km moet afleggen van huis naar school. Met de brommer scheelt het hem minimaal een uur per dag.
Hij had een locale rijschool gevraagd hem te helpen met het behalen van zijn brommerrijbewijs. Maar hij had nog nooit op een brommer of scooter gereden. Als eerste heeft hij zijn theorie behaald en daarna mocht hij de weg op. De rijschoolhouder liet hem niet op een afgesloten terrein eerst enkele oefening doen om het voertuig te beheersen, nee, meteen 4 uur les achter elkaar en de openbare weg op.
Dit lijkt ons niet de beste aanpak. Ten eerste is volgens ons een intake gesprek belangrijk. Welke ervaring heeft de jongen of meisje met een brommer of scoote? Hoe beweegt hij/zij in het verkeer? Wat is zijn/haar kennis van de verkeersregels? Wat is zijn/haar kennis t.a.v specifieke regel voor brom- en snorfietsen? Rijden vrienden of ouders op een brom- of snorfiets? Kortom wat is de achtergrond van degene die les gaat nemen? De rijschoolinstructeur kan op basis hiervan beter inschatten wat de kennis en ervaring is van de nieuwe bromfietsrijder.
Wat kost een bromfiets examen?
De kosten van een CBR theorie-examen zijn per 1 januari 2010:
- Theorie-examen A, B of AM klassikaal € 25.55
- Theorie-examen A, B of AM individueel € 83,00
Tijdsduur: 45 minuten
Kosten scooteropleiding
De kosten voor een brommeropleiding bij de rijschool verschilt per pakket. Sommige leerlingen hebben meer lessen nodig dan andere. De pakketprijzen variëren maar bedragen meestal rond de 390 euro voor 4 lesuren en een praktijkexamen.
Wanneer kun je examen doen?
- De leerling kan theorie-examen doen als hij zestien jaar of ouder is. Enkele maanden voor hij zestien jaar wordt, kan hij u al wel een examendatum reserveren.
- Als de leerling al een geldig Nederlands autorijbewijs (categorie B) of motorrijbewijs (categorie A) heeft, hoeft geen apart rijbewijs AM gehaald te worden. De bromfietser moet dat auto- of motorrijbewijs wel bij zich hebben als hij met een bromfiets, snorfiets of brommobiel rijdt.
- Als het rijbewijs A of B om medische redenen niet langer geldig is bestaat de mogelijkheid om in het bezit te blijven of te komen van een rijbewijs AM. Hiermee kan men een brommobiel (blijven) besturen. Informatie hierover geeft de afdeling Burgerzaken van de gemeente.
Waaruit bestaat het theorie examen?
Het theorie-examen bromfiets duurt ongeveer drie kwartier, inclusief de toelichting. De leerling moet ongeveer een half uur voor aanvang van het examen aanwezig zijn. Het examen bestaat uit vijftig vragen: ja/nee-vragen, meerkeuzevragen en vragen waar hij zelf een getal in moet vullen. De kandidaat moet minimaal 44 vragen goed beantwoorden om te slagen.
Het theorie-examen toetst niet alleen kennis van de verkeersregels. Natuurlijk komen ook verkeersinzicht, verantwoord rijgedrag, milieu en voertuigtechniek aan bod.
De beste voorbereiding op het theorie-examen is theorielessen volgen bij een rijschool. Met een goede theorieopleiding slaagt de kandidaat sneller voor het theorie-examen. Maar ook, en misschien wel belangrijker: hij wordt er een veiligere verkeersdeelnemer van.
Theorieboeken zijn te koop bij de uitgevers van verkeersmiddelen, zoals Verjo of Vekabest, rijscholen en bij de boekhandel.
Wij zijn heel benieuwd naar de kwaliteit van de bromfiets opleidingen in Nederland. Sinds 2010 is een bromfietsrijbewijs verplicht. Maar krijgen de nieuwe brom- en snorfietsers ook waar voor hun geld. Laat hier weten welke rijscholen het goed hebben gedaan in jouw ogen en welke niet. Dat is handig om te weten voor anderen die nog een goede rijschool zoeken.
Geef hier rapportcijfers aan je rijschool en een toelichting op je cijfers: