Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in taxonomy_menu_trails_init() (regel 102 van /home/home2/s/scooterweb/public_html/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.module).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (regel 3190 van /home/home2/s/scooterweb/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (regel 127 van /home/home2/s/scooterweb/public_html/sites/all/modules/ctools/ctools.module).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/home2/s/scooterweb/public_html/includes/common.inc).

Brom- en snorfiets regels

Regels voor brommers en snorfietsen

Het bromfietsrijbewijs, kentekenbewijs en een verbod op brommers op het fietspad. Dit zijn voorbeelden van regels die de overheid heeft ingesteld om diefstal en het aantal bromfietsongelukken te verminderen.

Regels voor scooters

De term scooter verwijst naar een bepaald model snorfiets, bromfiets of motorfiets. De term scooter is geen wettelijke voertuigcategorie.

Wanneer wel of niet op het fietspad

Binnen de bebouwde kom mag u niet met uw brommer op het fietspad rijden. Brommers rijden namelijk veel harder dan fietsers. Dit kan ongelukken veroorzaken. Snorfietsers mogen wel op het fietspad, omdat zij minder hard kunnen rijden dan bromfietsers.

Bromfiets buiten de bebouwde kom

Buiten de bebouwde kom rijden auto’s harder dan 50 kilometer per uur. Daar moet u wel met uw bromfiets op het fietspad rijden. Is er geen fietspad, dan mag u met uw bromfiets op de rijbaan rijden.

Verplicht fiets- en bromfietspad

Is er een verplicht fiets- en bromfietspad? Dan moet u daarop rijden. Ook als u binnen de bebouwde kom rijdt. U kunt een verplicht fiets- en bromfietspad herkennen aan een blauw rond bord met een fiets en een brommer erop. 

Onverplicht fietspad ​     

Op een onverplicht fietspad (blauw rechthoekig bord met witte tekst 'Fietspad') verboden voor brom- en snorfietsen. Snorfietsen met een electromotor mogen wel gebruik maken van het onverplicht fietspad. Ook als de benzinemotor is uitgeschakeld mogen snorfietsen op onverplicht fietspad rijden! Je vindt met name onverplichte fietspaden in natuurgebieden.

 

Maximumsnelheid brommer en snorfiets

De maximumsnelheid van de snorfiets is overal 25 kilometer per uur.

De maximumsnelheid van de brommer hangt af van de plaats op de weg.

  • Op de rijbaan is de maximumsnelheid 45 kilometer per uur
  • Op het fiets- (en bromfietspad) buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 40 kilometer per uur. 
  • Op het fiets- en bromfietspad binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur.

Helm verplicht

U bent verplicht om een helm te dragen als u op een brommer of een rijdt. Ook als bijrijder. Een helm kan schade aan het hoofd beperken bij een val of een botsing. De helm moet goed passen, goed vast zitten en een keurmerk hebben. Dit keurmerk herkent u aan een cirkel met daarin de hoofdletter E op de kinband of in de binnenvoering van de helm. Achter de E staat een getal wat aangeeft in welk land de helm is goedgekeurd. Het getal 4 staat voor Nederland (E4).

Bromfietsrijbewijs

Als u op een bromfiets rijdt, moet u een bromfietsrijbewijs hebben. Een geldig autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A) is ook voldoende. In het onderwerp Rijbewijs vindt u meer informatie over deze rijbewijzen.