Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in taxonomy_menu_trails_init() (regel 102 van /home/home2/s/scooterweb/public_html/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.module).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/home2/s/scooterweb/public_html/includes/common.inc).

Nieuwe regels voor brom- en snorfietsen binnen de bebouwde kom van Amsterdam vanaf 1 januari 2025

Nieuws
Datum: 
12 sep 2023 - 17:15
Amsterdam werkt aan uitstootvrije zones vanaf 2025 voor alle soorten voer- en vaartuigen. Met uitstootvrije zones voor brom- en snorfietsen, taxi’s, bestel- en vrachtauto's en boten leveren alle ondernemers, bezoekers én bewoners een bijdrage aan een gezonde en leefbare stad. Het invoeren van de uitstootvrije zone voor brom- en snorfietsen is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen zoals staat beschreven in de Uitvoeringsagenda Uitstootvrije Mobiliteit Amsterdam 2023-2026. 

Vanaf 1 januari 2025 moeten alle nieuw geregistreerde brom- en snorfietsen binnen de bebouwde kom van Amsterdam uitstootvrij zijn. In deze uitstootvrije zone mogen alleen nog elektrische brom- en snorfietsen rijden. Voor bestaande brom- en snorfietsen op fossiele brandstoffen komen er overgangsregelingen.

Maatregelen vanaf 1 januari 2025: Nieuwe brom- en snorfietsen (datum eerste toelating vanaf 1 januari 2025) moeten vanaf 1 januari 2025 uitstootvrij zijn om in de bebouwde kom te mogen rijden.
Maatregelen vanaf 1 januari 2028: Alle brom- en snorfietsen op fossiele brandstof van 10 jaar of ouder mogen vanaf 1 januari 2028 niet meer binnen de bebouwde kom rijden. Hierbij gaat het om voertuigen met een datum eerste toelating vóór 1 januari 2018. Deze datum vindt u op uw kentekenbewijs.
Maatregelen vanaf 1 januari 2030: Alle brom- en snorfietsen moeten uitstootvrij zijn om vanaf 1 januari 2030 binnen de bebouwde kom te mogen rijden.

Inspraak en inloopavonden
Vanaf 11 september 2023 start de zienswijzeprocedure, iedereen kan dan gedurende zes weken een mening (zienswijze) over het ontwerpverkeersbesluit geven. Het ontwerpverkeersbesluit wordt ter inzage gelegd via amsterdam.nl/inspraak en fysiek bij Stadsloket Centrum, Amstel 1 te Amsterdam.

Het indienen van de zienswijze kan van 11 september tot en met 23 oktober 2023 digitaal via amsterdam.nl/inspraak, of tijdens de inloopavonden. In alle stadsdelen worden inloopavonden georganiseerd.

Dit gebeurd met de reacties
Als alle reacties binnen zijn, wordt een Nota van Beantwoording geschreven en de plannen definitief gemaakt. Als een reactie heeft geleid tot aanpassing van de plannen, staat dat in de Nota van Beantwoording. Iedereen die heeft gereageerd, krijgt de Nota van Beantwoording toegestuurd. Het college van burgemeester en wethouders neemt het definitieve verkeersbesluit. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken bij de rechtbank beroep instellen tegen het definitieve besluit. 

Informatiebrief bewoners en ondernemers, voorlichting via campagnes
In augustus heeft de gemeente alle Amsterdammers met een brom- of snorfiets op fossiele brandstoffen een informatiebrief gestuurd over de nieuwe maatregelen, de overgangsregeling en de zienswijzeprocedure. Vanaf vrijdag 25 augustus 2023 krijgen ondernemers in Amsterdam en omliggende gemeenten die zich bezighouden met brom- en snorfietsen ook een informatiebrief.

Verder gaat de gemeente Amsterdam meerdere campagnes inzetten om (toekomstige) eigenaren goed te informeren. Half september start er een online- en offlinecampagne. 

Kijk voor meer informatie over de uitstootvrije zones op www.amsterdam.nl/uitstootvrijvervoer