Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in taxonomy_menu_trails_init() (regel 102 van /home/home2/s/scooterweb/public_html/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.module).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/home2/s/scooterweb/public_html/includes/common.inc).

RAI Vereniging: Snorfiets naar de rijbaan onbegrijpelijke beslissing

Nieuws
Datum: 
22 jun 2018 - 10:45

Hieronder volgt een Persbericht van RAI Vereniging m.b.t. snorfiets naar de rijbaan.

RAI Vereniging vindt het onbegrijpelijk dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat steden de mogelijkheid biedt de snorfiets van het fietspad naar de rijbaan te sturen. Het is wetenschappelijk bewezen dat de verkeersveiligheid niet verbetert. Volgens RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck worden snorfietsers in groot gevaar gebracht. “Ik roep gemeenten op de wetenschappelijke feiten te laten spreken en snorfietsers op het fietspad te laten. De oplossing voor de drukte op het fietspad ligt in een bredere integrale aanpak waarbij alle vervoersvormen de ruimte krijgen.”

Uit eerder onderzoek van SWOV is gebleken dat er geen dringende noodzaak is om de snorfiets naar de rijbaan te sturen en dat er geen garantie bestaat dat snorfietsers veilig zijn op de weg. De circa 660 duizend snorfietsen maken een belangrijk deel uit van ons mobiliteitssysteem en zijn cruciaal voor grote groepen reizigers, zowel jong als oud. Bijna 50 procent van de snorfietsers is ouder dan 45 jaar. “Die moeten we mobiel houden”, stelt Van Eijck. “Met de snel groeiende bereikbaarheidsproblemen en het gebrek aan ruimte wordt de snorfiets alleen maar belangrijker in het verkeer in en tussen de steden.”

Nieuwe risico’s
Steden wijzen doorgaans naar drukte op het fietspad als reden om de snorfiets naar de rijbaan te verbannen. Uit het SWOV-onderzoek blijkt echter dat verkeersdrukte geen veel voorkomende ongevalsfactor is en dat verplaatsing naar de rijbaan ‘netto’ zelfs negatief kan uitpakken. Ook het gedrag van medeweggebruikers vormt een risico, evenals de fysieke inrichting van fietspaden. Van Eijck: “Op basis van dit onderzoek is de keuze om de snorfiets naar de rijbaan te sturen puur op emotie gedreven. De snorfietser wordt in groot gevaar gebracht wanneer het zich moet mengen met het veel sneller auto- en vrachtverkeer.”

Langetermijnaanpak
De belangrijkste oplossing ligt van volgens Van Eijck in een integrale langetermijnvisie, waarbij wordt geïnvesteerd om fietspaden veiliger en breder te maken. Maar zeker zo belangrijk is dat we mobiliteit als één geheel gaan bekijken waarbij de fysieke herinrichting van al het verkeer in de steden centraal staat en dat nieuwe regelgeving wordt geïntroduceerd die hierbij past. "Niet de snorfietser of fietser is zozeer het probleem, maar het gebrek aan afstemming tussen vervoersmiddelen, onvoldoende veilige infrastructuur en drukker wordend verkeer.

Bron: RAI Vereniging