Verkoopstop scooters (euro 2 en 3 motor) vanaf 1 januari 2018

Nieuws
Datum: 
11 mei 2017 - 16:15

Green Deal
De zogeheten 'Green Deal' waarbij de gezamenlijke importeurs vanuit de RAI vereniging hadden aangekondigd nu al te stoppen met de verkoop van 2-takt scooters met een euro 2 of 3 norm is van tafel. In ruil daarvoor zou vanaf 1 januari 2018 een restant voorraad regeling worden ingezet waarbij 4-takt scooters met een euro 2 of 3 motor nog (uit)verkocht zouden mogen worden.

Van tafel
Zojuist heeft Sharon Dijksma aangekondigd dan ook de restant voorraad regeling voor 4-takt scooters met een euro 2 of 3 motor van tafel is geveegd. Dat betekent dat er na 1 januari 2018 alleen nog maar scooters met een euro 4 motor verkocht mogen gaan worden. Een behoorlijke tegenvaller aangezien een groot aantal scooterdealers nog volop voorraad in de winkel heeft staan van deze euro 2 en 3 modellen.

Dealers
Overigens wordt er nog gekeken door de RDW naar de uitvoerbaarheid van deze maatregel, maar wanneer de resultaten positief zijn zal de minister de regeling voertuigen hierop aanpassen. Mocht het echt zover komen zit je als dealer met de gebakken peren want je zal als een malle je voorraad euro 2 en 3 scooters moeten gaan verkopen voor 1 januari 2018.

Het zal duidelijk zijn dat ook de RAI teleurgesteld is in dit besluit temeer omdat dealers nu wellicht zullen gaan stunten met de verkoop van euro 2 en 3 scooters. De schonere euro 4 scooter, die veelal duurder is in aanschaf, zal in de winkel blijven staan. Het omgekeerde is dan bereikt. Daarbij veroorzaakt dit besluit een enorme onrust in de markt wat voor geen enkele partij positief is.